Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Καλύτερα να σού βγει το μάτι…


Η παροιμία λέει «Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Καθότι αν σου βγει το όνομα είναι κακό πράγμα. Άλλο κακό, που μπορεί να σου τύχει – τύχει τρόπος το λέγειν, αν εσύ το προκάλεσες – είναι να σε μπουζουριάσουνε και προτάσει εισαγγελέως και με την σύμφωνον γνώμην της έδρας, να σε χώσουνε στο γκιζντάνι για κάμποσα χρονάκια.

Και όταν λέω γκιζντάνι, εννοώ χάψη, κοινώς ψειρού, την γνωστή και ως φυλάκα. Έως εδώ τα κακά εισίν δύο. Τρίτο και χειρότερο και στην ιστορία που ακολουθεί διαπλεκόμενο με το πρώτο, ώστε να προκαλέσει το μπέρδεμα, είναι όταν από άγνοια, από κακή πρόθεση ή από βλακεία μπερδεύονται οι ιδιότητες ενός ατόμου. Καθότι, όπως λέει και το λαϊκό άσμα, «άλλη η δουλειά του ναύτη κι άλλη του καντηλανάφτη».

Χώρος του συμβάντος κάποιες «Κλεισταί Φυλακαί», καθότι υπάρχουνε και αι ανοιχταί, οι καλούμενες Αγροτικαί, όπου πάνε οι κρατούμενοι ως «λογοτιμήτες», δηλαδή έχουν δώσει λόγο τιμής πως δεν θα την κοπανήσουνε μιαν ωραία ημέρα, να γίνουνε σκαστοί. Και ακούμε στα Αστυνομικά Δελτία πως «κατά την καταμέτρηση, μετά τις αγροτικές εργασίες, έλειπε ένας Ρουμάνος καταδικασθείς δια κλοπάς και διαρρήξεις» και άντε να τον αναζητήσει η Ελληνική Δικαιοσύνη μετά στην… Βραΐλα…

Στις Κλειστές Φυλακές, όπου συνέβη η ιστορία, κρατούμενος κατάγγειλε μια μέρα στον αρχιφύλακα πως έλειπαν από τα πράγματά του διακόσια ευρώ. Το γεγονός αναφέρθηκε αρμοδίως στον Διευθυντή, ο οποίος, μετά από σύντομη σύσκεψη με τον αρχιφύλακα, έκρινε ότι κύριοι ύποπτοι δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από δυο αδέρφια, που είχαν καταδικασθεί για διακεκριμένες διαρρήξεις, γνωστούς στην πιάτσα με το όνομα «Αδερφοί Τρυπανάκηδες», λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιούσαν.

Τους κάλεσε στο γραφείο του και τους ανέφερε το συμβάν. Και οι άνθρωποι εξανέστησαν, κοινώς «βγήκανε από τα ρούχα τους». Τον λόγο πήρε, ιεραρχικώς, ο μεγαλύτερος:

«Και για ποιους μας περάσατε κύριε Διευθυντά, για τίποτα κλεφτρόνια; Τι είμαστε εμείς που θα ασχολιόμαστε με διακόσια ψωροευρώ ενός φουκαρά; Εδώ, πορτοφόλι να βρίσκαμε πεσμένο στο δρόμο, ψάχναμε να δούμε ποιος το έχασε, να του το παραδώσουμε. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, μη μας ξευτιλίζετε έτσι! Έχουμε χτίσει με ίδρωτα ένα όνομα στην πιάτσα!!».

Ο Διευθυντής, άφωνος από την κατά μέτωπον επίθεση των… διακεκριμένων διαρρηκτών, συνειδητοποίησε το λάθος του, τους ζήτησε συγνώμη, αναγνωρίζοντας το δίκιο τους και καθότι Διευθυντής, επέρριψε την ευθύνη, για την αστήρικτη όχληση, στον αρχιφύλακα.

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

..............
Διευκρίνιση: Στις φυλακές δεν κυκλοφορούν κανονικά χρήματα. Τα μετρητά που είναι για κάποιον κρατούμενο κατατίθενται στο λογιστήριο και εξαργυρώνονται από αυτόν σε μάρκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου