Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Τα νομικά του μεγαλοδικηγόρου & τα… «γαλλικά» της κυρά Γιαννούλας


Ήταν κάπου στα 1965, που ο Χελιώτης ψαράς Κυριάκος Χαρακόπουλος, γνωστός με το προσωνύμιο «Μαριδάς», αγόρασε ένα τρίκυκλο για να μπορεί να μεταφέρει και να εμπορεύεται τα ψάρια και πέραν του Πορτοχελιού.

Ξεκίνησε λοιπόν τα δρομολόγια Πορτοχέλι – Κρανίδι και η δουλειά πήγαινε καλά. Έτσι κι εκείνη την μοιραία μέρα, αφού φόρτωσε το τρίκυκλο με τις ψαροκασέλες, πήρε δίπλα του για παρέα την κυρά Γιαννούλα, τη γυναίκα του και κίνησαν να πάνε να πουλήσουν το εμπόρευμα στο Κρανίδι.

Είχαν φτάσει στο γεφυράκι του Τσοκανά (εκεί που είναι σήμερα η διασταύρωση για τον «Κρητικό»), όταν ένα Volvo Amazon, που οδηγούσε ο μεγαλοδικηγόρος των Αθηνών Βασίλης Οικονομίδης, ερχόμενο με μεγάλη ταχύτητα από το Πόρτο Χέλι, από κακό υπολογισμό, έπεσε επάνω τους. Αλλού το τρίκυκλο, αλλού οι επιβάτες, αλλού τα ψάρια! Ευτυχώς, τα φρένα κράτησαν την τελευταία στιγμή το αμάξι και απέτρεψαν το δυστύχημα.

Όμως, η ζημιά είχε γίνει. Το εμπόρευμα είχε καταστραφεί και το τρίκυκλο είχε στραβώσει.

Σοκαρισμένος από το αναπάντεχο, ο δικηγόρος, με νομικά επιχειρήματα «Βάσει του νόμου τάδε, βάσει του νόμου δείνα…», προσπαθούσε να αποσείσει από πάνω του την ευθύνη του ατυχήματος.

Μπροστά στην νομική επιχειρηματολογία του δικηγόρου, ο Κυριάκος ο Μαριδάς, σοκαρισμένος ακόμη από την σύγκρουση, άκουγε χωρίς να αρθρώνει λέξη.

Παραδίπλα, όμως, η κυρά Γιαννούλα, εκνευρισμένη που και ζημιά πάθανε αλλά και ο άλλος προσπαθούσε με τα δικηγορίστικα να τους βγάλει και φταίχτες, καθώς τον άκουγε, έχοντας τα χέρια στη μέση, τον έκοψε, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει και αυτή, κατά την άποψή της, λόγιο ύφος, λέγοντας:

«Δεν γαμεύεστε κύριε;»

Η απρόσμενη απάντηση άφησε κόκκαλο τον δικηγόρο, που συνειδητοποίησε πως τα νομικίστικά του δεν είχαν πέραση στην κυρά Γιαννούλα. Σταμάτησε, λοιπόν, την επιχειρηματολογία και αποδέχτηκε το φταίξιμό του στο ακέραιο, πληρώνοντας για να επισκευαστεί το τρίκυκλο και για την απώλεια των ψαριών.

Από τότε πρόσεχε πολύ όταν έκανε την διαδρομή Πορτοχέλι – Κρανίδι και άμα έβλεπε μπροστά του τρίκυκλο, προσπερνούσε ανοιχτά…

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

…………….

Την ιστορία την άκουσα από τον Βαγγέλη Πίλουρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου