Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Όταν ο Μανδηλαράς εξομοίωσε τον Καλκάνη με τον… Βασιλιά! (Ιστορικές επισημάνσεις)


 Ο αείμνηστος φίλος μου Κυριάκος Καλκάνης, επί πολλά έτη είχε γράψει την δική του ιστορία ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια ως πρωτοπόρος εκδότης δύο ημερησίων εφημερίδων της Αργολίδας (ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΣΠΕΡΙΝΗ).

Με ένα δικό του, καθαρά προσωπικό στιλ, προβάλλοντας τα διάφορα θέματα, με εμφανή πρόθεση τον εντυπωσιασμό του αναγνώστη, λειτουργούσε σαν να έψαχνε συνεχώς την παρεξήγηση από τους θιγόμενους και την μήνυση… Δική του επιλογή, αυτός πλήρωνε στο τέλος και τα επίχειρα, εμένα λόγος δεν μου πέφτει επ’ αυτού…

Κάποια φορά, από τις πολλές, αρχές δεκαετίας του 60, είχε πάει κατηγορούμενος, αυτεπαγγέλτως, για προσβολή του προσώπου της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Για καλή του τύχη, όμως, στο εδώλιο του Τριμελούς όπου κάθισε, είχε ισχυρή νομική εκπροσώπηση. Την ομάδα των συνηγόρων απάρτιζαν ο έμπειρος δικηγόρος Ναυπλίου Μίμης Γκιόλας και οι εξ Αθηνών κορυφαίοι νομικοί της εποχής Βαγγέλης Γιαννόπουλος και Νικηφόρος Μανδηλαράς.

Στην δίκη όλα εξελίχθηκαν ευνοϊκά για τον κατηγορούμενο, ο οποίος, τελικά, απαλλάχθηκε της κατηγορίας, πανηγυρικά. Έτσι, για να γιορτασθεί το γεγονός, μαζί με τους συνηγόρους και κάποιους στενούς φίλους, πήγαν να φάνε ψάρι στην ταβέρνα «Καστράκι», στην Αρχαία Ασίνη.

Εκεί, μέσα στην γενική ευωχία, ο Μανδηλαράς, κάποια στιγμή, σχολίασε:

-Στην Ελλάδα, δύο έχουν το ανεύθυνο της υπογραφής. Ο Βασιλιάς και ο Κυριάκος Καλκάνης!

Ο αθωωθείς Κυριάκος εξέλαβε το σχόλιο ως υμνητικό και γυρίζοντας προς τον Γκιόλα, σχολίασε, ξεχνώντας τις αντιβασιλικές πεποιθήσεις του:

-Μίμη, είδες, είδες; Ο Νικηφόρος με εξομοίωσε με τον Βασιλιά!

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

……………….

Η φωτογραφία μου με τον Κυριάκο Καλκάνη και τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο είναι από εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Τίρυνθα το 1994.

Ιστορικές επισημάνσεις την υπόθεση

Γιώργο, γράφεις την ιστορία του μικρού μας τόπου με την αναφορά σου στην δίκη του Καλκάνη τη δύσκολη δεκαετία του ΄60. Δυό - τρεις προσθήκες μόνο, που τις έμαθα από πρώτο χέρι, δηλαδή τον ίδιο τον Κυριάκο:

Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς και ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ορίστηκαν δικηγόροι υπεράσπισης στη μήνυση του παλατιού κατά του Καλκάνη από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου, με την προτροπή να αναδείξουν ζητήματα σχετικά με την ελευθερία στην έκφραση και την αφαίρεση από το παλάτι του δικαιώματος να στρέφεται κατά πολιτών με μηνύσεις, γιατί αυτό από μόνο του αποτελεί ανισορροπία στη δίκη και στρέβλωση της δικαιοσύνης. 

Η ακροαματική διαδικασία κράτησε τρεις ολόκληρες μέρες και οι διάδρομοι καθώς και ο χώρος έξω από τα δικαστήρια του Ναυπλίου ήταν ασφυκτικά γεμάτος από χιλιάδες Αργολιδείς που διψούσαν να ακούσουν τους δικηγόρους να αγορεύουν ."Γιώργο, όταν μιλούσε ειδικά ο Μανδηλαράς καρφίτσα να έπεφτε στην πλατεία την άκουγες", μου είπε ο Κυριάκος χαρακτηριστικά. 

Τα βράδια οι δύο διακεκριμένοι νομικοί και δημοκράτες περιόδευαν στα χωριά της περιοχής και μιλούσαν σε συγκεντρώσεις πολιτών για γενικά θέματα της πολιτικής ζωής του τόπου. Σίγουρα πήγαν στην Πουλακίδα και στο Ανυφί, από το οποίο, μάλιστα, την ομιλία του Μανδηλαρά την είχε μαγνητοφωνήσει ο φοβερός Γιάννης Μπόμπος, ο οποίος και μετέφερε τους δυό τους με το ΤΑΞΙ του από μέρος σε μέρος και βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία να κρατήσει το ηχητικό ντοκουμέντο. Είχα τη τύχη να μου βάλει την κασέτα και να την ακούσω στο αυτοκίνητό του ο αείμνηστος Μπόμπος και θυμάμαι μια φράση στο κλίμα εκείνης της εποχής, της εποχής της ανολοκλήρωτης για τον τόπο δημοκρατίας. Έλεγε ο ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ απευθυνόμενος στους αγρότες του Ανυφίου "...την ώρα που εσείς γυρνάτε από τα χωράφια σας και πιάνετε ένα ποτήρι κρασί με τα τίμια χέρια σας γεμάτοι ιδρώτα από τον κάματο της μέρας, κάποιοι απολαμβάνουν το απεριτίφ τους, φτιαγμένο από ξένους σερβιτόρους, σε χρυσά ποτήρια..." 

Τέλος αξίζει να καταγραφεί μια προσωπική γνώμη του Κυριάκου για το πολιτικό ανάστημα του Μανδηλαρά. Ξέρεις πόσο Ανδρεϊκός ήταν ο Κυριάκος. Κι όμως, μου εκμυστηρεύτηκε ένα βράδυ ότι ο Νικηφόρος Μανδηλαράς υπερείχε του Ανδρέα και ότι αυτός θα ήταν ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης αν δεν τον δολοφονούσε η χούντα. 

Γιώργος Κανελλόπουλος

Η μαρτυρία αυτή του παλιού φίλου και συνάδελφου δημοσιογράφου (ήταν διευθυντής της "Εσπερινής", της δεύτερης ημερήσιας εφημερίδας του Κυριάκου Καλκάνη) αποτελεί σημαντικό πολιτικό τεκμήριο. Τον ευχαριστώ που μου την εμπιστεύθηκε.

Γ.Ν.Μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου