Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Ρακοσυλλέκτης άνευ… πτυχίου & μεταπτυχιακού

 
Σε μια εποχή που μας μαθαίνουν πως για να πάμε μπροστά χρειάζονται πτυχία και μεταπτυχιακά, είναι κάποιοι άνθρωποι που ξέρουν να επιβιώνουν έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την ευστροφία του μυαλού τους, ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε επίπεδο μόρφωσης.

Ο Μπάμπης, για παράδειγμα, που αν ρωτήσεις για το επάγγελμά του θα σου πουν: Ρακοσυλλέκτης. Με μια ζωή σαν μυθιστόρημα, βγαλμένη απευθείας από κάποιο αφήγημα του Τσιφόρου, έχει βρει τον τρόπο του να την βολεύει πάντα.

Χαρακτηριστική η ιστορία του, μια μέρα που δεν είχε ψιλή στην τσέπη ούτε για να πάρει ένα καρβέλι ψωμί για το μεσημεριανό τραπέζι. Σε μια γωνιά της αποθήκης του υπήρχε ξεχασμένη μια ηλεκτροκόλληση. Την πήρε πρωί - πρωί, μαζί με ένα παλιό μηχανάκι, που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του και στήθηκε στο πεζοδρόμιο, έξω από το σπίτι του. Έμενε σε λαϊκή γειτονιά. Κάθισε σε ένα σκαμνάκι και άρχισε να κάνει – δήθεν – κολλήσεις.

Μέχρι το μεσημέρι είχαν περάσει καμιά δεκαριά μηχανάκια, που χρειάζονταν κάποια κόλληση.

«Μάστορη, έχεις χρόνο για ένα μερεμέτι;».

Πώς δεν είχε. Άφηνε το δικό του και έπιανε του περαστικού. Μαζί με τις ευχαριστίες, στο τέλος, τσέπωνε και το κάτι τις του. Για μεσημεριανό στο σπίτι κουβάλησε δυο κιλά μοσχαράκι – είναι και καλοφαγάς – μαζί με τυριά, ζαρζαβατικά και ψωμί προζυμένιο.

Άλλη μια φορά, αλίευσε δίπλα σε έναν κάδο, τηλεόραση 32 ιντσών Plasma, παρακαλώ. Φυσικά χαλασμένη. Την πήρε στο σπίτι, την καθάρισε και την γυάλισε, την έκανε σαν καινούργια. Πέρασαν κάποιοι φίλοι του, καποιανού του «γυάλισε». Τον ρώτησε:

«Τι τις θες δύο τηλεοράσεις ρε Μπάμπη; Η μία δεν σου φτάνει;».

«Στη μια βλέπω εγώ αθλητικά και στην άλλη η γυναίκα τα σίριαλ. Αλλά άμα σου αρέσει να σου τη δώσω. Την πήρα ευκαιρία από πηγή. Χαλάλι σου, εγώ θα βρω άλλη».

Την πήρε ο άνθρωπος κι έφυγε. Όταν διαπίστωσε πως δεν δούλευε του τηλεφώνησε:

«Ρε Μπάμπη, το μηχάνημα δεν δουλεύει!».

Δήθεν απορημένος αυτός, τον ρώτησε:

«Πώς δεν δουλεύει; Εδώ δούλευε μια χαρά! Με τι την πήγες στο σπίτι;»

«Με το μηχανάκι».

«Με το μηχανάκι; Πάει, μου την χάλασες την τηλεόραση!».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Μπάμπης τα φέρνει βόλτα μια χαρά και έχει να πορεύεται στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Χωρίς πτυχίο και χωρίς μεταπτυχιακό. Μόνο με το μυαλό του! Είπατε τίποτα;

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου