Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Τα πρόσφορα του παπά Νικόδημου & το καμπαναριό του Άγιο Νικόλα

Ο παπά Νικόδημος Βρέλλος το είχε συνήθειο, στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας προσφοράς βοήθειας στους άπορους της ενορίας του, να τους στέλνει τα πρόσφορα και τους άρτους, που έφερναν οι ενορίτες στην εκκλησία. 

Υπήρχε πολλή φτώχεια τότε και ένα πρόσφορο φάνταζε θείο δώρο για πολλούς συμπολίτες.

Κάποια εποχή, λοιπόν, που ιερουργούσε στον παλιό Άγιο Νικόλαο, στο κοιμητήριο που βρίσκεται στην Βορεινή είσοδο του Άργους – δεν είχε κτιστεί τότε ο νέος επί της οδού Κορίνθου – έδωσε στο νεωκόρο τις προσφορές και γραπτή λίστα με ονόματα και διευθύνσεις στην περιοχή των Πέντε δρόμων, όπου έπρεπε να τις μοιράσει.

Την επομένη, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς διαπίστωσε, μετά από απανωτά παράπονα που δέχθηκε, ότι τα πρόσφορα δεν είχαν παραδοθεί εκεί όπου τα είχε στείλει.

Χωρίς να εκδηλωθεί, κάλεσε το νεωκόρο να κάνουν, δήθεν, κάποια δουλειά στο καμπαναριό της εκκλησίας. Του είπε, λοιπόν, να ανεβεί επάνω, εκεί που βρίσκονταν οι καμπάνες και μόλις ανέβηκε… κλείδωσε από κάτω την μεταλλική πόρτα!

Ο άλλος, αντιλαμβανόμενος την ενέργεια του παπά και νομίζοντας πως το έκανε για αστείο, του φώναξε:

-Ε, παπούλη, άσε τα αστεία και ξεκλείδω την πόρτα!

Για να λάβει την απάντηση:

-Θα κάτσεις εκεί κλειδωμένος εικοσιτέσσερις ώρες, όπως άφησες εικοσιτέσσερις ώρες τους ενορίτες, που σε περίμεναν, χωρίς ψωμί!

Και το τήρησε.

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

…………….

Στην πρόσφατη φωτογραφία του Αγίου Νικολάου, υπάρχει μόνον η βάση του καμπαναριού. Το επάνω μέρος έχει γκρεμισθεί εδώ και κάποια χρόνια και δεν βλέπω να αποκαθίσταται σύντομα. Προφανώς, η εκκλησία πένεται…

………………………

Ιστορίες με τον παπά Νικόδημο έχω δημοσιεύσει στο βιβλίο μου «Παλιές Ιστορίες (που βγάζουν γέλιο)», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ερωδιός». Το βιβλίο βραβεύτηκε ως «Βιβλίο Χρονιάς» (2019) από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου