Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Κόκκορης, Ψιψικίθουλας & ΣΙΑ Ε.Π.Ε.

Ναύπλιο, αρχές δεκαετίας 80, στην καφετέρια του Στράτου Αλιφέρη, εκεί που σήμερα είναι το «Ηλιοστάσιο», είχανε το στέκι τους ο Γιάννης Κόκκορης, ο Ηλίας Ψιψικίθουλας και ο πιτσιρικάς τότε Τάκης Βασιλείου.

Έκαναν καλή παρέα με τον Στράτο, που κάπου – κάπου κέρναγε και κανένα ποτό τους μεγάλους. Ο Τάκης, ως ανήλικος, προτιμούσε παγωτό Σικάγο (κορυφαίο!). Και ανάλογα το πώς εξελισσόταν η παρέα, αποκαλούσαν τον Στράτο «Αρχηγό», όταν ήταν στις καλές του, αλλιώς τον φώναζαν με το επώνυμό του…

Εκεί μια μέρα πάρθηκε η απόφαση και προχώρησαν στην άτυπη σύσταση αλιευτικής… εταιρείας. «Κόκκορης, Ψιψικίθουλας & ΣΙΑ Ε.Π.Ε.» θα μπορούσαμε να την πούμε, μετά την παραχώρηση σ’ αυτούς, από τον τότε Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Κιμπούρη, μιας παλιόβαρκάς του, που την είχε παροπλισμένη. Πήρε κι ο Τάκης από τον πατέρα του κάτι δίχτυα, έφτιαξαν κι ένα παραγάδι και ανοίχτηκαν στη θάλασσα για να ψαρεύουν.

Φυσικά, άπειροι όντες ως προς το αντικείμενο, επόμενο ήταν να υπάρχουν και παρατράγουδα… Όπως όταν μια φορά που ανοίχτηκαν για να αμολήσουν παραγάδι, δεν πρόσεξαν και καθώς ρίξανε την τσαμαδούρα, αυτή μπλέχτηκε με την προπέλα της βάρκας και τους… ακολουθούσε! Ή την άλλη φορά που ο Τάκης είχε καλαφατίσει με πίσσα το κύτος της βάρκας, για να μην μπάζει νερά και καθώς έγειραν να πάρουν έναν υπνάκο οι δυο μεγάλοι κόλλησαν τα μαλλιά τους, που τους έφταναν χαμηλά στην πλάτη. Το κατάλαβαν αργά, όταν ξύπνησαν και άντε μετά να ξεκολλήσουν. Την επομένη εμφανίσθηκαν και οι δυο… φαντάροι!

Ως άτυπη εταιρεία και επειδή οι μεγάλοι ήσαν παιδιά τζιμάνια, κάνανε και τις ψιλοπαρανομίες τους, όπως όταν κάποια σκοτεινά βράδια ρίχνανε «βόλους» (κυκλικό δίχτυ) πίσω από το Μπούρτζι ή ανοιχτά της Αρβανιτιάς και πιάνανε λαβράκια, τσιπούρες και κέφαλους.

Κορυφαίο περιστατικό ήταν αυτό της 11ης Ιουλίου 1982, την ώρα που η Ιταλία έπαιζε με τη Δ. Γερμανία, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Καθώς ο κόσμος στην καφετέρια παρακολουθούσε τον αγώνα, ο Τάκης πήγε και έριξε κρυφά τον «βόλο», από το φάρο μέχρι μέσα, κοντά στο γάμα της προβλήτας. Στο ημίχρονο έστειλε τον Κόκκορη με τον Ψιψικίθουλα να ρίξουνε πέτρες στον περιφραγμένο χώρο, να τρομάξουνε τα ψάρια για να κολλήσουνε στο δίχτυ. Έλα, όμως, που βρίσκονταν σε κατάσταση ευφορίας και αντί να ρίχνουνε τις πέτρες στο νερό σημάδευαν και χτυπούσαν τους φελλούς του «βόλου»! Έτσι, όταν πήγε ο Τάκης να τον μαζέψει, τον βρήκε βυθισμένο και με τα ψάρια φευγάτα.

Ένας δυνατός πουνέντης, που χτύπησε το λιμάνι, σήμανε και το τέλος της «εταιρείας», καθώς η βάρκα πήρε νερά και βυθίστηκε, στο ύψος του καρνάγιου, απέναντι από τους ψαράδες…

………..

Φωτο: Πλάνο από την καφετέρια του Στράτου (αρχείο Ανδρέα Μανούχου). Σε πρώτο πλάνο Ανδρέας Μανούχος, Άγγελος Ζαφείρης και Νίκος Σάρδης. (Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου στο facebook).

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου