Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Ο παπάς, ο τελώνης & το λαθραίο ουΐσκι


Η πόλη παραθαλάσσια, διέθετε Αστυνομικό τμήμα, που είχε εκείνο τον καιρό επικεφαλής Αστυνόμο τζιμάνι. Περαιτέρω λεπτομέρειες δεν χρειάζονται, ως εκ της φύσεως της ιστορίας.

Ήταν τότε που είχε βγει μια «βρώμα» πως ένας παπάς, που είχε αδελφό ναυτικό, κάποια βράδια ανοιγότανε με μια βάρκα στη θάλασσα και κάτι έφερνε πίσω στη στεριά… Τι ήτανε αυτό που έφερνε, κανείς δεν γνώριζε στα σίγουρα αλλά οι κακές γλώσσες άφηναν να διαχέεται η φήμη πως επρόκειτο για ναρκωτικά.

Ο Αστυνόμος μας, ως όφειλε, έβαλε να παρακολουθούν τον ιερέα κάθε που πήγαινε να πέσει το σκοτάδι. Ώσπου, ένα βράδυ σήμανε συναγερμός στο Τμήμα. Ο παπάς είχε πάρει τη βάρκα και είχε ανοιχτεί στα βαθειά. Ψαράς δεν ήτανε, παραγάδι δεν έριχνε, άρα;

Στήθηκε το καρτέρι εκεί που έδενε η βάρκα και περίμεναν με επιμονή την επιστροφή της. Κάποια στιγμή ένιωσαν να δικαιώνεται η αναμονή μέσα στη νύχτα, καθώς ακούστηκαν τα κουπιά που έλαμναν και έφερναν το σκάφος στην ακτή. Την ώρα που έδεσε ο παπάς και προσπαθούσε να ξεφορτώσει ένα ξύλινο κιβώτιο, τον μουντάρανε.

Ξαφνιασμένος από το αναπάντεχο που του συνέβη μέσα στη νύχτα, αναφώνησε με τρόμο:

-Ώπα ρε παιδιά, τι τρέχει;

Οι αστυνομικοί ξαναμμένοι από την αναμενόμενη επιτυχία, θέλησαν να τον ψαρώσουν:

-Σε πιάσαμε με το λαθραίο! Μαύρο ή άσπρο μας φέρνεις;

-Τι ασπρόμαυρα μου κοπανάτε; Ένα κιβώτιο ουΐσκι μου άφησε στη θάλασσα ο αδερφός μου, καθώς πέρναγε με το καράβι, να το πιω στην υγειά του. Σιγά το έγκλημα!

-Ναι αλλά είναι λαθραίο!

-Άμα ψάχνετε λαθραίο ουΐσκι αφήστε με εμένα, που το έχω δι’ ιδίαν χρήσιν και πιάστε τον τελώνη. Που έχει ένα δωμάτιο τίγκα, πίσω στο τελωνείο, και το εμπορεύεται!

Η αποκάλυψη, συγκλόνισε το απόσπασμα, που μετά από ταχύτατη σύσκεψη άλλαξε ρότα στον σχεδιασμό της επιχείρησης. Άφησαν τον παπά και περίμεναν να ξημερώσει.

Το πρωί εισέβαλε ασθμαίνων ο Αστυνόμος, συνοδευόμενος από δυο όργανα, στο Τελωνείο και ανακοίνωσε στον τελώνη:

-Κοιμήσου εσύ κι η τύχη σου δουλεύει. Σε μια ώρα έρχεται ο Εισαγγελέας να σου κάνει έρευνα στο πίσω δωμάτιο. Έχει πληροφορίες πως κρύβεις λαθραίο ουΐσκι!

Ο τελώνης ανατρίχιασε και έντρομος ικέτεψε τους αστυνομικούς:

-Αμάν ρε παιδιά, σώστε με. Θα καταστραφώ!

Του πούλησαν εκδούλευση:

-Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το φορτώσουμε, με κίνδυνο για τη δουλειά μας, στα δυο τζιπ και να το κρύψουμε!

Αυτό και έγινε. Σε μια ώρα το είχαν φορτώσει όλο και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση…

Καθώς η ώρα περνούσε και ο Εισαγγελέας δεν φαινόταν, ο τελώνης τηλεφώνησε στο τμήμα για να μάθει νέα. Ο Αστυνόμος ήταν καθησυχαστικός:

-Άντε, τη γλίτωσες. Τηλεφώνησα και στον Εισαγγελέα και τον διαβεβαίωσα ότι οι πληροφορίες που είχε ήταν απλά κακοήθειες. Έτσι, τελικά, δεν θα έρθει.

-Α, ωραία. Πότε λέτε να μου φέρετε πίσω το ουΐσκι;

-Ποιο ουΐσκι;

Στο Τμήμα το μοίρασαν ακριβοδίκαια μεταξύ τους και είχαν να πίνουνε επί ένα χρόνο και βάλε. Πάντα εκτός υπηρεσίας, εννοείται!

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου